FREAK

FREAK


Lørdag 12.10.19 Kl. 22:00 / Kr. 275,- / Billett

Noen sier at FREAK er legendariske. Rockerne fra Helgeland. Hemnesberget’s svar på selveste Rolling Stones… Store ord, mange myter gjennom nesten 50 år med historie… Hva er drøm og hva er virkelighet, sier man ofte om slike tilfeller og det er mange ganger vanskelig å finne ut av. Også i FREAK’s tilfelle.

Virkeligheten sier at bandet hadde sin reelle oppstart våren 1972. Da var det klart at Hemnesberget var for trangt for de unge, søkende rockerne som hadde spilt i forskjellige sammenhenger, men mest med hverandre siden 1969. Inspirasjoner fra bla. Bergens-gruppa «F.G.» som hadde besøkt Fjordkroa og en stormende, sjølfabrikert turné gjennom hele Nordland fylke startet så mange branner at eneste utvei var å forlate hjemstedet og sette kurs for det forjettede land Danmark, nærmere bestemt København og «Fristaden Christiania».Drømmen var å bli verdensberømte. Som for de fleste unge rockeband. Drømmen var å leve i og av den musikken de bekjente seg til og var inspirerte av, 70-tallsrocken med Rolling Stones, Led Zeppelin, Steppenwolf, Ten Years After, men også bluesens helter, Muddy Waters, Johnny Winter og John Mayall. FREAK skrev allerede låter den gang, og livet på Christiania gjennom en varm sensommer skulle prege dem alle for alltid.

Det som nok mest forbinder deg med FREAK er perlerekken av låter som kom på 90-tallet med albumene «Spredd Før Aille Vindæ» og «Kom Med Oss». Gjendannelsen av kameratbandet førte til rockelåter med historiefortelling og ballader med ekte følelser. Folk sto i kø for å høre «Steingærn», «Nettensøttito», «Bingo På Mo», «Ailler Meir Heim» og ikke minst «Dorging» som stadig ruller og går på NRK’s Nordlandssending den dag i dag. FREAK skapte en aura av sammenhold og stolthet for både Hemnesberget og Helgeland. I nåtid leverer FREAK stadig ekte varer. Ingen kompromisser, ingen snarveier. Konsertene er stadig rockekonserter og det er fest når bandet kommer på besøk. Låtene er stadig en blanding av de historiske grunnpilarene, men sannelig også tilført ny, moderne kraft. Albumet «Svart Hund», med markante slagere som «Du Må Førander Deg» og «Livet Brenn» kom etter nok en drøm av et København-besøk i 2010 og singlene «Kefør I Hælvete», «Rød Jaguar» og «Kryp» fulgte etter.

FREAK er et av Norges eldste, aktive rockeband. Opplev drivet og sounden som stadig er et avtrykk fra rockehistoriens gullalder. Vær med å dans til rytmene som kjennetegner epokene som skapte musikkhistorie, gled deg til FREAK kommer på besøk i din by, på din kveld.Helgelands, kanskje Nor-Norges beste rockeband består i dag av:

Reidar Sørensen, vokal / Frank Marstokk, trommer / Odd-Johan Horseng, lead gitar / Øystein Johansen, rytmegitar / Erik Nilsson, piano og orgel / Arnt Fredrik Hansen, bass / Malin Anna Zetterberg, vokal / Gabriella Rhedin, vokal

Foto: Bjørn Leirvik

Lignende: