Hege Brynildsen/ Blue Birds Black Knights

Hege Brynildsen/ Blue Birds Black Knights


Torsdag 18.11.21 Kl. 21:00 / Kr. 240,- / Billett

Den spesielle stemmen fra Halden er endelig tilbake! Noen vil si at det fortelles alt for få spøkelseshistorier i norsk populærmusikk. Selvsagt måtte det en Halden-låtskriver til for å starte opprettingen av dette påfallende misforholdet. På det nye albumet Blue Birds Black Knights er det låten Belltower Haunted By A Ghost som er inspirert av Haldens lengstlevende spøkelseshistorie; myten om «Den Hvite Dame», en ulykkelig kjærlighetshistorie med fatale konsekvenser som utspant seg på Fredriksten Festnings bratte murer på begynnelsen av 1800-tallet. I moderne tid omskapt til en familiemusikal med tekst av Hanne Hagerup, men Heges sang er først og fremst en tekst som er en hyllest til byen som ligger under Fredrikstens murer, som oftere og oftere omtales for sitt særegne musikk og musikermiljø; Halden.

Fire år etter When My Man Comes To Town ( 2016 ) er hun nå klar med sitt fjerde album!

Hege Brynildsen albumdebuterte med Hege (2012), produsert av den amerikanske multiinstrumentalisten Fats Kaplin (John Prine, Jack White) i Haldens Athletic Sound Studios og plasserte seg umiddelbart som en av norsk americana-musikks mest egenartede stemmer. Et godt sted mellom Iris DeMent og Kate & Anna McGarrigle. Med en inderlighet som kan spores tilbake til en oppvekst med bedehusmusikk og familiær nærhet til personer som var med da rocken og countrymusikken kom til Norge.

Heges far, Tor Brynildsen, var en av de første som sang rock i Norge på 1950-tallet og høsten 2019 feiret den evige rockeren 80-års dag med storstilt konsert i Haldens storstue, Brygga Kultursal. Selvfølgelig med Hege ved sin side. I årene som har gått siden forrige albumutgivelser har Hege dukket opp på scena, ikke bare sammen med faren sin, men også i storbandet til Paal Flaata og ikke minst i en rekke sammenhenger der Bob Dylans musikk har vært i fokus. Hege liker godt å synge Dylans sanger, og får innimellom Dylan-låttips fra Norges fremste Dylan-kjenner, Johnny Borgan.

Etter å ha gjort behørig inntrykk med debuten Hege i 2012, som inneholder åtte egenskrevne sanger og to overlegne cover-låtvalg med Amos Milburns «Bad bad whisky» og Geraint Watkins «Only a Rose», gjorde Hege en krapp sving med oppfølgeren Till Harry (2014), der hun sang på svensk! Albumet var dedikert til Heges legendariske farfar, Jern-Harry, og inneholder den mest hjerteskjærende versjonen av Evert Taubes «Flickan i Havanna» du noensinne får høre.

Till Harry ble produsert av pianisten Gøran Grini (Paal Flaata, Tommy Tokyo, Chip Taylor) og telte musikerkjernen som nå bidrar på hennes fjerde Hege Brynildsen-plate Blue Birds Black Knights; Grini, Kaplin og Omar Østli. I tillegg hører vi rytmeseksjonen fra The Salmon Smokers (Luke Elliot, Åse Kleveland, Iain Matthews); trommeslager Eivind Kløverød og bassist Finn Tore Tokle.

Hege forteller at prosessen med å skrive nytt materiale denne gangen tok lengre tid en hva tilfellet var i forbindelse med de tre første platene. - Det var tøffere denne gangen, jeg måtte vente ganske lenge for å skape rom til de nye sangene, men sommeren 2019 skjedde det. I løpet av en måneds tid var de på plass, og rett etterpå traff jeg på Gøran på Robert Plant-konserten på Fredriksten Festning! -

Nå blir det plate igjen! Hege får ikke rost Gøran Grini nok, hans ro er avgjørende for sluttresultatet. - Gøran får frie tøyler, jeg stoler helt på ham. Vi jobber fram plata sammen, med utgangspunkt i demoer, og Gøran sier fra om han synes at materialet er på plass eller om vi trenger flere sanger.

En av sangene som er å høre på den nye plata heter «Little Bluebell». Bak den uskyldige tittelen skjuler det seg et meget spesielt ønske: Om at Johnny Cash skal komme tilbake og rydde opp i verden som på så mange måter synes å bevege seg i helt feil retninger; «I think the world would be a better place, if he came down from heaven one day.. Johnny Cash, I´m dreaming you back!». Rett etter ønsket om the second coming of Cash, klinker Hege og band til med platas mest groovie høydepunkt, «Foxy Magician» der det gynger så tungt at alle Ry Cooder-fans bør TikTokes umiddelbart. Vi kan ikke vente på at verden kommer nok i water igjen til at vi kan oppleve Hege & band fremføre «Foxy Magician», og like rytmisk marinerte «The old Man and the Rabbit», komplett med Heges patenterte «bevegelsessang»-dans.

Du har garantert aldri hørt eller sett noe lignende!

Tom Skjeklesæther

Lignende: