Kurt Weil Ensamble

Kr 170,- / 27.04.15 21:00 Del denne siden

Kurt Weill Ensemble er en utvidelse av Kurt Weill Duo, bestående av Hilde Leite Gaupås, vokal og Sigrun Eng, cello. Som gjestemusikere har de fått med seg Morten Michelsen på klarinetter (kjent fra Urban Tunélls Klezmerensemble) og Andreas Utnem (organist i Tøyen kirke og kjent fra utallige konstellasjoner) på trøorgel.

Kurt Weill Duo ble stiftet med det ene mål for øyet å fremføre Kurt Weills musikk. Duoen har jobbet med Weill-repertoaret i mange år og har hatt flere konserter i og omkring Oslo. Høsten 2008 var de på turné i Tyskland, med konserter i Berlin, Schwarzenberg og Dessau (Kurt Weill Zentrum).

Repertoaret er i første rekke hentet fra Kurt Weills samarbeid med Bertolt Brecht (ca.1920-1933), men har også innslag av sanger fra hans tid i USA (1935 og frem til hans død i 1950). Sangene fremføres på tysk og engelsk. Den uvanlige og sparsomme besetningen trekker ut essensen både av musikken og tekstene og forener det vakre og sårbare med et rått og usminket uttrykk. Celloakkompagnementet gir et overraskende og åpent lydbilde, og har funksjon både som kontrabass, akkordinstrument og salongorkester.

Hilde Leite Gaupås' uttrykksfulle stemme har en brodd som leder tankene til Edith Piaf og Lotte Lenya. Hun har bakgrunn fra jazztradisjonen, og nærmer seg Weill på jazzsangerens premisser.
Sigrun Eng er en sjangeroverskridende cellist. Hun favner om alt fra groovy pizzicato-komp til vare melodiske linjer. Hennes improvisatoriske innfallsvinkel bidrar til et lekende samspill mellom musikerne. Hilde Gaupås og SIgrun Eng har begge utdannelse fra Norges Musikkhøgskole og bred erfaring fra ulike musikalske konstellasjoner.

Kurt Weill (1900 – 1950) var en tysk-jødisk komponist og hørte til Weimar-republikkens mest profilerte intellektuelle. Sammen med bl.a. Bertholt Brecht skrev han sosialrealistiske, kritiske og sarkastiske syngespill, med snert mot overklassen og i arbeidernes favør.

Kombinasjonen av å være jøde og sosialist gjorde Weill til en yndet skyteskive for nazistene, som kom til makten i 1933. Etter at flere av hans verker ble brent på nasjonalsosialistenes bokbål samme år, flyktet han til Paris. Allerede to år senere utvandret han til USA, der han ble til sin død.
I USA ble Weill en viktig komponist på Broadway, og han er opphavsmann til flere av jazzens «evergreens», som f.eks. September Song og Speak Low.
Han har hatt stor betydning for utviklingen av populærmusikk og teatermusikk, og musikken har inspirert og blitt brukt av mange av nåtidens musikere, f.eks David Bowie, Tom Waits, Sting, Marianne Faithfull m.fl.

Program

neste ti konserter

Hele programmet