Hank Mobley Tribute

kr 200,- / 30.04.16 16:00 Del denne siden

Roy Nikolaisen - trompet
Halvard Kausland - gitar
Kjell Gunnar Hoff - tenorsaksofon
Madars Kalnins - piano
Andris Grunte - bass
Artis Orubs - trommer

”Hank Mobley is the most lyrical saxophonist I’ve ever heard. He sang into his horn”. Benny Golson

Sekstetten hyller kanskje 1960-tallets mest undervurderte tenorsaksofonist. Hank Mobley skulle komme til å leve et liv i skyggen av de to største tenorsaksofonistene på 60- og 70-tallet. Hans spill ble ofte fremstilt som en noe mindreverdig utgave av Sonny Rollins og i hans periode som sidemann til Miles Davis (1961) ble han på tilsvarende måte nedvurdert i forhold til den han etterfulgte nemlig John Coltrane. Først etter sin død har hans tenorspill og hans mange komposisjoner gradvis fått den respekt og heder som han fortjener som en av de fremste hardbop-tenorister på 60-tallet. Mobley var også en betydelig komponist. Foruten egne innspillinger skrev han mye for Art Baleky & The Jazz Messengers hvor han selv var et viktig medlem de første årene. Vi finner også flere av hans låter på innspillinger med trompetistene Lee Morgan og Freddie Hubbard.

Sekstetten fremfører mange av hans kjente og ukjente komposisjoner og noen av Lee Morgam som han gjorde mange innspillinger med. Denne sekstettvarianten av Tribute to Hank Mobley spilte under jubileumsfestivalen på Kongsberg i 2014.

Roy Nikolaisen tilhører Norges jazzelite på sitt instrument og har som free-lancer spilte med de fleste av Norges fremtredende jazzmusikere. Han har vært medlem av Radiostorbandet og mini-storbandet Sharp 9. Han er med på plateinnspilninger med poeten Jan Erik Vold og pianisten Egil Kapstad (Storytellers, 1998) og Karin Krog (Oslo Calling). Hans egne innspillinger er Roy's choice (Gemini Records, 2004) og som co-leder med den italienske gitaristen Rino Arbore (Sweet Wind and Suggestions From Space (No Flight Records, 2012).

Kjell Gunnar Hoff er en av grunnleggerne av Kongsberg Jazzfestival. Festivalarbeidet og yrkesutdannelsen ble proritert i over 30 år med en tenorsaksofon nedpakket i 18 av disse årene. I studietiden i USA ledet han egne grupper i tillegg til å være medlem av Washingtion State University Big Band. Etter å ha startet på nytt bl.a. med egen kvintett med gitarist Halvard Kausland etablerte han i 2008 Hank Mobley–konseptet som spilte på jazzfestivalene i Kongsberg og Oslo samme år og på nytt i Kongsberg i 2014.

Halvard Kausland regnes som en av Norges mest lyriske jazzgitarister. Han medvirket i Magni Wentzels besetninger på 70-tallet og er en av de få norske musikere som har turnert med saksofonlegenden Ben Webster. Han har ledet kvintett med Ditlef Eckhoff -81 til -83, medvirket i innspillinger med Øystein Sunde, Ole Paus og Einar Iversen og var også med i Czech-Norwegian Band i 1989. I 2002 utgav han albumet Good Bait sammen med bl.a. gitaristen Hans Mathisen og har egne CD-innspilninger med Helle Brunvoll: In Our House (2009), Your Song (2012) og Latitude (2015), alle utgitt på Naxos.

Madars Kalnins er en av Latvias fremste pianister. Han er klassisk utdannet, men startet å spille jazz for rundt 20 år siden med den legendariske latviske tenorsaksofonisten Raimonds Raubishko som ble regnet som en av de fremste utøverne i det tidligere Sovjet Unionen. Som medlem av Raubishkos kvintett deltok han på mange utenlandske festivaler bl.a. Lionel Hampton’s Jazzfestival i Idaho, USA 1991 og Pori Jazz. Han har dessuten spilt på flere jazzklubber i UK (bl.a. Ronnie Scott’s), Tyskland og Skandinavia. Han var i mange år fast pianist i det latviske radiostorbandet. Kalnins er en ettertraktet akkompagnatør for utenlandske musikere som har besøkt de baltiske land, som for eksempel Billy Harper, Brian Melvin og Janet Lawson. Han er dessuten komponist, arrangør og studiomusiker. Hans latviske hovedgrupper er “Riga groove 4tet” og “Riga groove electro”with DJ. Musikalske smakebiter fra hans mange plateinnspilninger kan høres på www.denissjazz.com som er en organisasjon for og av latviske jazzmusikere.

Andris Grunte er en av Latvias fineste bassister. Han begynte å spille piano, men endret til kontrabass da han som 16-årig begynte sine akademiske musikkstudier. Han begynte snart å spille både i kammerorkestre og i symfoniorkestre. I 1965 startet han også et samarbeid med før nevnte Raimonds Raubishko. Siden den gang har han spilte med praktisk talt alle latviske jazzmusikere samtidig som han har akkompanert de fleste av de utenlandske jazzsolistene som har besøkt Latvia. Han har deltatt i mange plateinnspilninger og deler sin tid mellom jazz og Latvias philarmoniske kammerorkester.

Kaspars Kurdeko tilhører den nye generasjonen av latviske jazzmusikere. Han har fått sin klassiske musikkutdannelse ved musikkakademiet i Riga, men i en etterfølgende periode studerte han jazz i Amsterdam. Under oppholdet I Nederland var han med i mange ulike grupper som tok han til USA, Sør-Korea, Sverige og Portugal). Siden 2010 har han også hatt en deltidsstiling som lærer ved musikkakademiet i Riga.