The songs of Neil Young

Utsolgt! The songs of Neil Young "Get back to the Country"


Torsdag 04.04.24 Kl. 20:30 / Kr. 325,- / Billett

Artister:

Liz-Tove Vespestad

Claudia Scott

Jan Dahlen

Mike Beck

Band:

Dagfin Hjorth Hovind

Kenneth Bjørdal

Alexander Lindbäck

Ivar Brynildsen

MC: Tom Skjeklesæther

Neil Young har alltid tatt landeveien

«When I was a younger man /Got lucky with a rock 'n' roll band

Struck gold in Hollywood/ All that time I knew I would

Get back to the country / Back where it all began»

«Get back to the country», Neil Young

Da Neil Young slapp sitt fjerde soloalbum, Harvest, i februar 1972 var skillet mellom country og rock på sitt skarpeste. Riktignok hadde Gram Parsons gjort seriøse forsøk på å få rock-publikummet til å forstå countrymusikkens kvaliteter med sin kortvarige deltakelse i The Byrds (Sweetheart of the Rodeo) i 1968 og med oppstarten av The Flying Burrito Brothers (The Gilded Palace of Sin) i 1969, men rockpublikummet var fortsatt skeptiske og oppfattet generelt countrymusikk som reaksjonær og på den gærne sida av det kulturelle/ politiske skillet.

Men i 1971 var Neil Young gjest hos Johnny Cash på hans Grand Ole Opry- innspilte TV-show, og Cash gjorde det han kunne for å bidra til musikalsk mangfold ved å ha gjester fra både country, rock, soul og jazzverdenen. Cash sin status på denne tida gjorde at alle måtte forholde seg til ham. Young benyttet også turen til Nashville til å spille inn i et av Music Citys studioer, med noen av byens studiomusikere og produsenten Elliot Mazer.

Med opptak også gjort på Youngs ranch i California og i London, ble Harvest plata som introduserte pedal-steel gitaristen Ben Keith til Youngs musikk og samtidig et gigantisk rockpublikum til countrymusikkens mest sentrale instrument. Derfra ble Ben Keith en av Youngs mest trofaste samarbeidspartnere, med på et stort antall plater og som medlem av Youngs band, Stray Gators og International Harvesters.

Ben Keith spilte pedal steel da Neil og International Harvesters gjorde opptak for Austin, Texas TV-showet «Austin City Limits» 25. september 1984. Med i bandet var også felespilleren Rufus Thibodeaux. På denne tida hadde Young gjort forsøk på å spille inn flere countryplater, men hans nye plateselskap, Geffen records, var svært negative og tok legale grep for at Young skulle lage mere konvensjonelle Young-plater! Men Neil var, som vi nå vet godt, en artist som fulgte sine egne veier og som ikke lot seg dirigere til noe som helst. Derfor tok han med seg International Harvesters til «Live Aid»-konserten som fant sted 13. juli 1985, og spilte sin egen form for countryrock for millioner av seere over hele verden.

En måned senere ble Geffen records tvunget til å gi ut countryplata Old Ways. Der han samarbeidet med Willie Nelson og Waylon Jennings. Willie sang duett på «Are there any more real cowboys?» og Waylon var med på «Get back to the country», «Misfits», «Old ways», «Bound for glory» og «Where is the highway tonight?» Coveret på Old Ways viser Neil ruslende ned en landevei, et bilde godt som noe på hans lojalitet til både musikken og landskapet.

I kjølvannet av «Live Aid» dannet Neil Young «Farm Aid» sammen med Willie Nelson og John Cougar Mellencamp, for å sette fokus på forholdene for amerikanske bønder og for årlig å samle inn penger til hjelpeprogrammer. I de over femti årene som har gått siden utgivelsen av Harvest og de nesten førti siden Old Ways, har Neil vendt tilbake til countrymusikken med gjevne mellomrom, og flere av arkivutgivelsene har i senere år trukket frem Neils countryinspillinger, inkludert 2011-plata A Treasure.

Norsk Americana Forum har som formål å spre kunnskap om og gjøre Americana sjangeren kjent i Norge blant publikum, presse, media og musikkbransjen generelt. Som et ledd i dette arbeidet, presenterer vi en konsertserie hvor kremen av norske Americana-artister spiller låter av utvalgte legendariske låtskrivere som har satt sitt preg på sjangeren vår. Flere artister - gjerne både etablerte og nye lovende, står på samme scene med et drevent band som er satt sammen spesielt for denne kvelden.

Lignende:
Torsdag 04.07.24 HAUGLAND
Fredag 19.07.24 The Unknowns (US)
Lørdag 03.08.24 Lawson Vallery Band
Fredag 23.08.24 The Contenders - releasekonsert
Fredag 30.08.24 Mighty Magnolias
Torsdag 26.09.24 Sanger av Håkon Banken med: Banken Bonanza
Fredag 11.10.24 Tina Lie
Fredag 18.10.24 Amund Maarud & Lucky Lips