Damer i Blues 20-års jubileum

Damer i Blues 20-års jubileum


Fredag 10.03.23 Kl. 21:00 / Kr. 350,- / Billett

2023 blir et stort år for Damer i Blues! Musikerne Rita Engedalen og Margit Bakken kan i år feire 20-års samarbeid med musikalske hyldester til viktige kvinner i bluesens historie.

Fredag 10. mars kommer Rita Engedalen og Margit Bakken tilbake til Østkanten Bluesklubb for å markere & feire den internasjonale kvinnedagen med sin musikalske hyllest til de kvinnelige bluesforkjemperne! Denne kvelden vil Damer i Blues «tradisjonen tro» ha med seg gjester, og det vil bli en akustisk lyttekonsert med sterke kvinnestemmer!

I anledning 8. mars slipper Damer i Blues også en rykende fersk singel! Låten er egenskrevet og vil få «urpremiere» på Herr Nilsen fredag 10. mars. Vi inviterer til en flott musikalsk markering av kvinnedagen, med sterke historier om de kvinnelige forkjemperne som gjennom sine tekster og sin musikk formidlet sorg, glede, kamp og smerte.

Jubileumsåret til Damer i Blues vil bli markert med konserter og ny musikk gjennom hele året! Duoen ga i 2012 ut albumet Broken Soul Blues, som høstet gode omtaler både i Norge og utlandet. Både Engedalen og Bakken, fortryller sitt publikum med sine sterke stemmer! Nå kommer det endelig nye innspillinger med Rita og Margit - noe som har vært etterlengtet i flere år.

«Det blir en feiring av musikken og noen av de tøffe damene som brøytet vei og satte varige spor i musikkhistorien og samfunnet. De hadde mange tekster om kamp, politikk, urett og rasisme. Sterke stemmer som vi verdsetter høyt, og som vi mener er viktig å fortsette å løfte frem. De tidlige tøffe og selvstendige blueskvinnene må aldri glemmes! De var, og de er, fortsatt store forbilder, sier Rita Engedalen og Margit Bakken.»

Rita er selv en foregangskvinne i nyere blueshistorie, da hun som første kvinne i Norge kunne ta med seg Spellemannsprisen i blues hjem i 2006! Hun er låtskriver og produsent, og har fått en rekke priser for sitt musikalske arbeid gjennom en årrekke. For få måneder siden kom også hennes nye kritikerrost plate, Sun Will Come. Det er Ritas syvende album i solokarrieren, og hun spilles nå på radiokanaler i både Europa og USA.

Det er ingen tvil om at duoen Damer i Blues gjennom årenes løp har bygd seg opp til å bli et av Norges mest populære musikkprosjekter.

Gjennom 20 år har det blitt mange konserter og samarbeidsprosjekter med både norske og utenlandske kvinnelige musikere. Haddy Njie, Mia Gundersen, Tuva L. Syvertsen, Tove Bøygard, Monika Nordli, May-Irene Aasen, Ruthie Foster, Danielle Nicole Schnebelen, Larkin Poe, Carolyn Wonderland og London Community Gospel Choir, er et knippe av musikere som har samarbeidet med Damer i Blues.

I sine konserter fremfører duoen egne låter, samt ukjente og kjente låter fra noen av damene som har markert seg sterkt innenfor blues, folk, soul, gospel og hillcountryblues. Janis Joplin, Jessie Mae Hemphill, Memphis Minnie, Billie Holiday, Ida Cox, Big Mama Thornton, Bessie Smith, Elizabeth Cotten, MaRainey, Odetta Holmes, Nina Simone, Mamie Smith, Sister RosettaTharpe, og ikke minst Kristin Berglund er noen av damene som får sin velfortjente hyllest i løpet av en konsert.

Rita og Margit ble kjent da Kristin Berglund inviterte med seg gjester til sitt musikalske prosjekt «Bluesens Tøffe Damer» i 2003.Hun ble for Damer i Blues en viktig inspirator og venn - Berglund gikk bort i 2006. Hennes siste album Women Rocked the Cradle of the Blues (2004) inneholdt egne låter, skrevet og dedikert til kvinnene i bluesen. På Engedalens plate Chapels and Bars (2011) har hun med sin egenskrevne hyllest til Berglund med låten «She Rocked the Cradle of the Blues».

Allerede flere år før Rita og Margit kom sammen, reiste Rita rundt med sin workshop om livet og musikken til Janis Joplin i forestillingen «La Hippiedronningen Leve Videre», samt musikkprosjekter som omhandlet flere av kvinnene i blueshistorien. Sammen med sin dyktige gitarist Morten Omlid, besøkte de scener og skoler over hele landet.

Damer i Blues fortsetter sitt viktige arbeid og løfter frem de sterke kvinnestemmene og budskapene fra 1920 tallet, frem til i dag! Foregangskvinnenes musikalske bidrag har påvirket utviklingen av moderne rytmisk musikk, og de fortjener den rette anerkjennelse og stor respekt!
Gjennom sine konserter gir de to musikerne stemmer og evig liv til bluesens viktige kvinner, samtidig som de fremmer budskapet om solidaritet og kjærlighet.

Damer i Blues har uten tvil fått en sterk posisjon i bluesmiljøet, og i tillegg til en rekke konserter her hjemme har Rita og Margit besøkt festivaler i både Sverige, Finland, Sveits, Italia, Tyskland og USA. De har også stått på scenen i «bluesens vugge», Clarksdale Mississipp, på den legendariske festivalen Sunflower River Blues & Gospel Festival, hvor de fikk en svært varm mottagelse.
Damer i Blues vil spille både akustisk, med band, og med gjester i sitt jubileumsår.

Det ligger an til uforglemmelige konsertopplevelser når de skal feire sine første 20 år med nye og gamle låter på sitt repertoar!  Med stolthet kan vi også fortelle at Rita Engedalen har mottatt mange «høyt hengende» priser for sitt musikalske arbeid og sine musikalske prestasjoner gjennom årene!Under Notodden Bluesfestival i 2016, fikk hun en velfortjent en stjerne lagt ned på Notodden’s egen «Blues Walk Of Fame».

•   Spellemannspris i klassen for BLUES i 2006, for sitt album «Heaven ain’t ready for me yet»

•   Bluesprisen på Notodden Bluesfestival (2010)

•   Rolf Gammleng prisen (2010)

•   Kongsberg By sin Fortjenestemedalje (2011)

•   Buskeruds Fylkeskunstnerpris (2012)

•   Vinner av European Blues Challenge (2012)

•   Innlemmet i Notodden’s «Blues Walk of Fame» (2016)

Foto: Christin Lund

Lignende:
Fredag 01.03.24 Damer i Blues med band
Fredag 05.04.24 Micke and Lefty feat Chef
Onsdag 17.04.24 DR BEKKEN & THE BOOKERIZERS
Lørdag 20.04.24 The Norwegian Soulband
Lørdag 20.04.24 Carl Verheyen Band
Support: Bettina Schelker

Torsdag 16.05.24 Baba Soul & The Professors of Funk
Fredag 24.05.24 Sophie O`Dell & The 3,2,1`s