Urban Connection

Kr 150,- /100,- (stud) / 28.01.13 21:00 Del denne siden

Urban Connection (UC) representerer generasjonen unge norske jazzmusikere som kombinerer jazztradisjonens akustiske uttrykk med dagens elektromusikalske energi. Inspirasjonskildene kommer fra så vel 50-60 tallets hardbop/fribop via worldmusic/folkemusikk til 70 - tallets jazzrock. Banduttrykket er løst, heftig, groovy og tight og musikken blir presentert med en virilitet, friskhet og åpenhet som er svært sjelden vare. Det musikalske materialet er egenkomponert og blir fremført med fokus på det kollektive uttrykk, noe som etter hvert har blitt bandets varemerke.

Urban Connection startet sitt samarbeid i 1996, da i forbindelse med eksamenskonsert på jazzlinja ved Musikkonservatoriet i Trondheim. Den strålende eksamenskonserten var begynnelsen på et langvarig og kreativt konsept.
Året 1998 ble bandet kåret til "Årets unge jazzmusikere" på Molde Internasjonale Jazz Festival og dro i den anledning på turné i Norge i regi av Rikskonsertene,
I 1999 ble Urban Connection invitert til Oslo Jazzfestival, Nattjazz (Bergen) og UngJazz (Ålesund) og i samarbeid med Molde Internasjonale Jazzfestival gjennomførte UC en lengre turné rundt i Europa og gjestet de største jazzfestivalene på kontinentet, blant andre Montreux Int. Jazzfestival, North Sea Int. Jazzfestival, Istanbul Int. Jazzfestival, Vittoria Jazzfestival, og Pori Int. Jazzfestival.
Som følge av strålende mottagelse i utlandet representerte UC Norge på EBU-festivalen i Karlovy Vary, Tsjekkia og bandet ble også valgt til å representere Norsk Jazzforum på jazzfestivalen i Torshavn, Færøyene samme år.
Etter en travel sommer I 2000 med festivaljobber rundt om på nordiske festivaler gikk turen til Avignon I Frankrike og den europeiske jazzkonkuransen “Templin de Jazz”. Her ble UC uoffisielt kåret av så vel fagjuryen som publikumsjuryen til årets europeiske jazzmusikere. I oktober turnerte bandet i de Baltiske stater i regi av Det Norske Utenriksdepartement.

Både det norske jazzpublikum såvel som jazzkritikere gav en overveldende mottakelse av bandets debutplate ”Urban Connection” som ble utgitt på Bergland Records i 2001. ”Urban Connection” mottok Spellemannprisen for beste jazzutgivelse 2001. Utgivelsen ble fulgt opp med en promoturné i de nordiske land samt de Baltiske Stater.

Høsten 2001 spilte UC flere konserter I Frankrike. Turnéen ble avsluttet med tre dager i Studio La Buissonne i Avignon der bandets andre plate, ”French Only” ble spilt inn. Etter å ha spilt på Rochella Jazz Festival i Sør Italia dro UC til Vietnam der bandet gjorde tre konserter samt en masterclass på musikkonservatoriet i Hanoi.

Bandet ble nominert I klassen “Årets Live-band 2001” av Natt&Dag, Trondheim.

Etter utgivelsen av “French Only” mars 2002 fullførte bandet norden-turnéen med konserter på Grønland, Åland og Danmark. Denne turnéen ble støttet av Nordisk Kulturråd. Deretter bar det hjem til en tidagers-turné i Norge samtidig med at ”French Only” ble nomineret til Spellemannprisen.

Året 2003 var det travleste for UC sålangt. Etter en to-ukers turné i Norge ble bandet invitert til Kiev, Ukraina og til festivalen ”Unity”. Videre ble det holdt konserter på de største jazzfestivalene i Norge.
Den største begivenheten var nok likevel samarbeidet med tenorsaksofonisten Michael Brecker under Molde jazzfestival, der Brecker gjorde to konserter med Urban Connections eget repertoar.

Under Jazzmandu2004, var Urban Connection invitert til Katmandu, Nepal, for å holde workshop og konsert på festivalens hovedscene, samt spille to klubbkonserter på Katmandu`s jazzklubb, ”Upstairs”.
Etter oppholdet i Nepal, dro trioen rett til Bodø hvor de ble møtt av Steve Grossman. Sammen turnerte bandet med den legendariske tenorsaksofonisten hele Norge og avsluttet den 7 konserter lange turnéen på Herr nilsen i Oslo.
I slutten av mai gikk Urban i studio og spilte inn de siste låtene til albumet ”Urban Connection III” som er planlagt lansert foran verdensturnéen i november.
Urban connection var en av deltakerne ved Grahamstown int.Jazzfestival 2004 i Sør Afrika.

Etter 7 års fravær fra nasjonale og internasjonale scener, kom Urban Connection igjen sammen våren 2012 og gjorde ikke mindre enn 16konserter på 14dager rundt om i hele Norge. Flere av konsertene ble tatt opp og blir lansert som ”urban Connection-Live” under turnéen våren 2013.

Frode Nymo - altsaksofon

Steinar Raknes - bass
Håkon Mjåset Johansen - trommer

”Urban Connection har ikke bare lagt kongeriket Norge for sine føtter, de har også turnert Europa rundt med dundrende suksess og vunnet priser mer eller mindre overalt. Det er ikke til å undres over: vi har med tre individuelt særdeles dyktige musikanter å gjøre, men først og fremst har vi med et band med stor B, stor A, stor N og stor D å gjøre som nesten savner sidestykke i norsk jazzhistorie…”

Tor Hammerø, musikkjournalist - ”Puls”

Program

neste ti konserter

Hele programmet